KONTAKT 500 835 853

OD 400 PLN PRZESYŁKA W POLSCE GRATIS

ZWROT LUB WYMIANA DO 14 DNI

Kategorie wpisów

Przechowywanie mleka matki krok po kroku - jak działa laktator, gdzie przechowywać mleko i w jaki sposób je mrozić?

Przechowywanie mleka matki krok po kroku - jak działa laktator, gdzie przechowywać mleko i w jaki sposób je mrozić?

Przechowywanie mleka matki to niezwykle ważne zagadnienie w życiu każdej kobiety karmiącej. Jak odciągnąć mleko przy pomocy laktatora, ile czasu pokarm może stać w temperaturze pokojowej i jak się odbywa proces jego zamrażania? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań dotyczących rozległego tematu przechowywania mleka dla dziecka znajdziecie poniżej!

Spis treści:
Jak odciągać pokarm?
Pojemniczki do przechowywania pokarmu
Dlaczego odpowiednie przechowywanie pokarmu jest tak istotne?
Jak przechowywać odciągnięte mleko matki?
Jak długo możemy przechowywać mleko matki? Co z podgrzewaniem i mrożeniem?

Przechowywanie mleka matki krok po kroku: w jaki sposób odciągnąć pokarm?

Zanim zajmiemy się aspektem związanym z przechowywaniem mleka matki, musimy je jeszcze odpowiednio pozyskać. Każda karmiąca mama, która planuje krótki wyjazd poza granice miasta, wraca z pracy kilka godzin później lub ma zarezerwowaną pilną wizytę u lekarza, spotyka się z koniecznością zrezygnowania z regularnej pory podawania dziecku pokarmu. Nie oznacza to jednak, że nasz maluch ma pozostać głodny!

Zostawiając dziecko z tatą, babcią lub innym opiekunem, musimy zagwarantować mu stały dostęp do pełnowartościowego pożywienia. I nie mamy tu na myśli sztucznych mieszanek, które mogłyby zaburzyć proces rekomendowanego karmienia naturalnego. Przed wyjazdem mama powinna zatem przygotować odpowiednią ilość mleka oraz dokładne wskazówki dotyczące karmienia malucha. W tym celu niezbędny okaże się laktator. Jak się nim poprawnie posługiwać?

Karmienie dziecka przechowywanym mlekiem matki

Przede wszystkim - oswój się z laktatorem

Laktator to sprytny wynalazek służący odciąganiu pokarmu z piersi. Przyrząd działa dzięki wytwarzanemu wewnątrz podciśnieniu pozwalającemu na wyssanie mleka bezpośrednio z pełnej piersi. Na rynku dostępne są dwa rodzaje laktatorów:

1) laktator ręczny - do wytworzenia odpowiedniego podciśnienia i pobierania pokarmu wykorzystywana jest siła rąk. Wybierany przez mamy, które korzystają z urządzenia sporadycznie lub nie przewidują dużego wydatku. Laktatory ręczne pracują cicho i dyskretnie, a ich koszt sięga od 40 do 80 złotych. Ze względu na ich budowę, laktatory ręczne dzielimy na:

  • laktatory gruszkowe, w których zastosowano rozwiązanie w postaci specjalnej pompki. Aby odciągnąć pokarm z piersi, należy rytmicznie zaciskać i puszczać pompkę, co umożliwi wyssanie mleka bezpośrednio z brodawek. Laktator gruszkowy wymaga użycia obu rąk. Jedna dłoń przyciska nakładkę do piersi, druga odpowiedzialna jest za ściskanie pompki;
  • laktatory tłokowe - podobne do egzemplarzy gruszkowych. Zamiast pompki do wytworzenia podciśnienia wykorzystywany jest specjalny tłok. Aby uzyskać stosowny efekt, należy go miarowo naciskać, aż do momentu wypłynięcia mleka z brodawki. Do obsłużenia laktatora tłokowego również potrzebne są obie ręce;
  • laktatory z pompką - najbardziej poręczne z urządzeń wymienionych w tym zestawieniu, gdyż umożliwiają wyssanie mleka przy nakładzie pracy jednej ręki;


2) laktator elektryczny - sprzęt, którego działanie przebiega automatycznie, a uzyskanie odpowiedniego podciśnienia umożliwiającego sprawne pobranie mleka z brodawki, nie wymaga wykorzystania siły rąk. Laktatory te sprawdzają się przy konieczności częstego odciągania pokarmu (np. kiedy mama pracuje i zostawia dziecko pod opieką niani), a także w przypadku karmienia wcześniaka. Laktator zasilany elektrycznie może także znacząco wpłynąć na pobudzenie procesu laktacji. Urządzenia te kosztują ok. 300-400 złotych i dzielą się według metody ich zasilania. Z tego powodu możemy wyróżnić następujące modele laktatorów elektrycznych:

  • laktatory zasilane wyłącznie prądem elektrycznym - to urządzenia na kabel, które do prawidłowego działania wymagają dostępu do gniazdka elektrycznego. Mama korzystająca z tego typu laktatora przed rozpoczęciem procesu pobierania mleka z piersi powinna się upewnić, że długość kabla i usytuowanie kontaktu pozwolą jej na przyjęcie komfortowej pozycji;
  • laktatory na baterie - modele, które do prawidłowego działania wymagają użycia odpowiednich baterii. Zdarzają się również urządzenia zasilane zarówno bateriami, jak i poprzez kabel sieci elektrycznej. Dzięki temu można z nich korzystać zarówno w warunkach domowych, jak i podczas różnego rodzaju wyjść;
  • laktator zasilany systemem 3w1 - bateriami, kablem przyłączanym do sieci elektrycznej oraz poprzez ładowarkę samochodową. Wielozadaniowy sprzęt, który sprawdzi się w każdych warunkach: podczas pobytu w domu, w czasie spaceru czy nawet w trakcie długiej, samochodowej podróży.

Jak odciągać pokarm laktatorem?

Odciąganie pokarmu przy użyciu laktatora nie należy do najprostszych zadań. Z tego powodu należy się do tego procesu odpowiednio przygotować. Warto także zarezerwować odpowiednią ilość czasu - odciągnięcie odpowiedniej porcji mleka może zająć nawet 20 minut. Najlepiej zająć się tym w czasie, kiedy dziecko zaśnie - tak, aby nie musieć się nadmiernie rozpraszać.

Przed przystąpieniem do odciągania mleka należy przygotować wszelkie niezbędne akcesoria. Mowa tu o samym laktatorze (koniecznie poddanym sterylizacji!), pojemniczkach do przechowywania pokarmu oraz szklance wody do picia. Następnie pora na dokładne umycie piersi i rąk oraz pobudzenie procesu laktacji. W tym celu warto wypić dawkę ciepłego napoju, przyłożyć do biustu ciepły kompres bądź po prostu zacząć myśleć o maluchu. Laktator przykłada się do piersi zgodnie z instrukcją obsługi - tak, aby brodawka umiejscowiona została w niewielkim otworze. Odsysanie rozpoczynamy z najmniejszą mocą urządzenia - z czasem możemy delikatnie ją zwiększać. Początki pracy z laktatorem bywają bolesne, warto więc zawczasu przygotować maść kojącą nabrzmiałe i popękane sutki.

Masz już laktator? Pora na woreczki, torebki i pojemniki do przechowywania pokarmu!

Gdy nabędziemy już laktator, który spełnia wszystkie potrzeby karmiącej mamy, pora upewnić się, że w zestawie znalazły się także odpowiednie woreczki, torebki bądź pojemniki do przechowywania pokarmu. To akcesoria niezbędne, aby tuż po odciągnięciu mleko przechowywane było w odpowiednich warunkach.

Woreczki do przechowywania pokarmu dzielą się na wiele różnych rodzajów. Najbardziej poręczne są takie, które można wciągnąć bezpośrednio na nasz laktator. Nie brakuje również woreczków z poręczną miarką oraz specjalną przestrzenią umożliwiającą sporządzenie zapisków dotyczących zawartości. Najlepiej zainwestować w woreczki wyposażone w szczelne zamknięcia, dzięki którym unikniemy ryzyka rozlania się pokarmu, np. podczas wstawiania go do lodówki. Wszystkie woreczki do przechowywania pokarmu są sterylne i przeznaczone wyłącznie do jednorazowego użytku. Ich zaletą jest niezwykła wygoda użytkowania, gdyż możemy w nich przechowywać i mrozić porcje pokarmu wymierzone idealnie na pojedyncze karmienie. Niestety jest też pewna wada - konkretne woreczki pasują jedynie do laktatorów sygnowanych tą samą marką.

Mleko matki przechowuje się również w specjalnych pojemnikach i buteleczkach. Można z nich korzystać wielokrotnie - oczywiście pod warunkiem, że poddamy je dokładnemu myciu oraz wyparzaniu po każdorazowym użyciu. Do magazynowania pokarmu nadają się także dokładnie umyte, szklane naczynia ze szczelną pokrywką. Odradza się natomiast korzystania ze zwykłych szklanych słoików. Mleko matki może bowiem wchodzić w reakcje chemiczne z metalem, który stanowi jeden z głównych materiałów, z których wykonane są nakrętki. Specjaliści odradzają także przechowywanie pokarmu w pojemniczkach wykonanych z poliwęglanu. Na skutek kontaktu z matczynym pokarmem poliwęglan uwalniać może niebezpieczny dla zdrowia dziecka bisfenol A, szerzej znany jako utwardzacz plastiku. Do magazynowania mleka świetnie nadają się za to pojemniki wykonane z polipropylenu i polietylenu, szeroko wykorzystywane do przechowywania produktów spożywczych.

Pojemnik do przechowywania mleka matki

Dlaczego odpowiednie przechowywanie mleka matki jest tak istotne?

Odpowiednie przechowywanie mleka matki jest procesem niezwykle istotnym, jeśli zależy nam na tym, aby maluch otrzymał pokarm równie wartościowy jak ten pochodzący bezpośrednio z piersi. Nieprawidłowo magazynowane mleko z czasem traci wiele istotnych wartości odżywczych, które mają ogromny wpływ na prawidłowy rozwój dziecka. Do najważniejszych substancji zaliczamy:

  • białka - przede wszystkim kazeina oraz laktoalbumina, które organizm malucha przyswaja w całości. Charakteryzują się szybkim wydalaniem przez organizm - właśnie dlatego dzieci karmione naturalnie robią się głodne szybciej niż ich sztucznie dokarmiani rówieśnicy. Pomimo to białka w mleku naturalnym zapewniają szybszy i bardziej efektowny rozwój dziecka niż substancje dodawane do mlecznych mieszanek. Należy pamiętać, że zawartość białek w mleku zmniejsza się wraz z czasem karmienia, dlatego około 6 miesiąca życia dziecka należy systematycznie wprowadzać do jego diety wysokobiałkowe pokarmy stałe;
  • tłuszcze - dzięki tłuszczom organizm dziecka może przyswoić wiele witamin, które rozpuszczają się właśnie w tłuszczach. Substancje te wspierają proces rozwoju wzroku dziecka i dbają o prawidłową budowę błon komórkowych. Pokarm z piersi zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiedzialne są za wspieranie układu nerwowego i odpieranie nękających organizm dziecka infekcji; 
  • węglowodany - w mleku występują pod postacią laktozy, czyli tzw. cukru mlecznego. W pokarmie kobiecym nie brakuje także oligosacharydów, które wykazują się działaniem probiotycznym, chroniąc delikatną florę bakteryjną układu pokarmowego. Dzięki ich obecności zmniejsza się ryzyko zakażenia patogenami, np. w postaci bakterii Escherichia coli;
  • mikroelementy - pokarm z piersi zawiera znacznie mniej związków soli niż mleko butelkowe, co sprawia, że naturalnie karmione niemowlęta nie mają problemu z nadmiernym zatrzymywaniem płynów. Nie zawiera też tak wiele żelaza, dzięki czemu dziecko nie ma problemów z całkowitym przyswojeniem tego pierwiastka;
  • witaminy - w mleku ludzkim znajduje się pięć razy więcej witamin A, E i C niż w przypadku pokarmu pobieranego od krowy. Dzięki temu niemowlęta karmione naturalnie są doskonale zabezpieczone przed objawami krzywicy;
  • ciała odpornościowe - pokarm z piersi stanowi najlepsze możliwe źródło przeciwciał, które chronią organizm dziecka przed różnego rodzaju infekcjami. W mleku matki jest ich sto razy więcej niż w osoczu osoby dorosłej. A co najistotniejsze - nie znajdziemy ich w sztucznych mieszankach. Z tego powodu dzieci karmione piersią mają mniejsze ryzyko zapadalności na choroby atakujące układ odpornościowy.

Jak przechowywać odciągnięte mleko matki, aby zachowało swoje cenne właściwości?

Aby zapewnić maluchowi najlepszy jakościowo pokarm, warto poświęcić chwilę na zaczerpnięcie informacji dotyczących prawidłowego procesu przechowywania odciągniętego mleka. Dzięki temu każda mama zyska pewność, że pokarm nie straci żadnych wartości odżywczych kluczowych dla optymalnego rozwoju dziecka.

Gdzie przechowywać odciągnięte mleko?

Gdy odciągniemy pokarm z piersi i umieścimy go w specjalnym pojemniczku, możemy zdecydować się na kilka praktycznych rozwiązań związanych z jego przechowywaniem.

W zwykłej lodówce z temperaturą sięgającą 4 stopni Celsjusza pokarm może bezpiecznie stać do 96 godzin - a więc pełne 4 dni. Po tym czasie rozpoczną się procesy powolnej utraty wspomnianych wcześniej wartości odżywczych i mikroelementów. Należy zwrócić uwagę na to, że temperatura w lodówce może być różna ze względu na usytuowanie kolejnych półek. Z tego powodu warto zmierzyć ją odpowiednio wcześniej. Jeśli umieszczamy mleko w lodówkowym zamrażalniku, gdzie temperatura sięga -15 stopni Celsjusza, pokarm może pozostać tam przez okres dwóch tygodni.

Magazynowanie matczynego mleka w chłodziarko-zamrażarce oferującej temperaturę -14 stopni Celsjusza jest bezpieczne przez okres kilku tygodni, natomiast zamrażarka nastawiona na -20 stopni Celsjusza umożliwi przechowywanie pokarmu w okresie od 3 do 6 miesięcy.

Należy pamiętać, że po upływie określonego czasu mleko nie ulega zepsuciu, a jedynie traci swoje dobroczynne właściwości. Z tego powodu nie należy go od razu wylewać. Wciąż może stanowić wspaniałą bazę do rozrobienia dziecięcej kaszki, dodatek do kąpieli czy też formę okładu na drobne obtarcia.

Odpowiednie przechowywanie mleka matki jest niezywkle istotne

Jak długo możemy przechowywać mleko matki? Jak je podgrzewać, mrozić i rozmrażać? Jakich zasad przestrzegać po wyjęciu pokarmu z lodówki, przechowując mleko w temperaturze pokojowej?

Jeśli zamierzamy podać odciągnięte mleko od razu tego samego dnia, możemy przechowywać je w temperaturze pokojowej (do 25 stopni Celsjusza) - jednak nie dłużej niż 8 godzin. Jeszcze bezpieczniej trzymać je poza lodówką jedynie do 4 godzin. Szczególnie, jeśli panują nieco wyższe, letnie temperatury. Jeśli nie będziemy od razu karmić dziecka odciągniętą porcją mleka, należy od razu umieścić je w lodówce.

W czym mrozić mleko matki i jak poprawnie je rozmrażać?

Mleko matki najwygodniej zamrozić w woreczkach, najlepiej opisanych datą i godziną pobrania pokarmu. Jeśli decydujemy się na mrożenie w zamrażalniku stanowiącym część lodówki (do -15 stopni Celsjusza), należy umieścić pokarm w głębi części mrożącej, z daleka od drzwi. Zyskujemy wówczas gwarancję najbardziej stabilnej temperatury.

Aby rozmrozić porcję mleka, należy wyjąć ją z zamrażalnika i przełożyć do lodówki na 12 godzin przed planowanym podaniem dziecku. Jeśli nie mamy możliwości odstawienia pokarmu na 12 godzin, należy zdecydować się na rozmrażanie mleka pod strumieniem bieżącej, letniej wody bądź w tzw. kąpieli wodnej, której temperatura nie powinna przekraczać 50 stopni Celsjusza. Stopniowo podnosimy temperaturę strumienia tak, aby finalnie mleko nadawało się bezpośrednio do podania.

Warto wiedzieć, że po rozmrożeniu pokarmu możemy spotkać się z sytuacją, w której na jego powierzchni pojawi się żółta, gęsta warstwa. Nie ma powodów do niepokoju - to rozdzielony w procesie mrożenia tłuszcz, który jest niezwykle istotny dla prawidłowego rozwoju malucha. By wymieszać obie warstwy ze sobą, wystarczy jedynie ostrożnie potrząsnąć butelką.

Jak podgrzać mleko matki?

Rozmrożonego mleka nie wolno gotować ani podgrzewać w garnku, gdyż w ten sposób zniszczeniu ulec mogą cenne mikroelementy. Bezwzględnie zakazane jest także wstawianie go do kuchenki mikrofalowej - fale wykorzystywane w tego typu urządzeniach zmieniają obecne w mleku struktury białkowe (jak np. immunoglobulina A) oraz wpływają na zawartość witaminy C. Nie należy ponownie zamrażać wcześniej rozmrożonego mleka.

Podgrzewanie mleka najlepiej przeprowadzić poprzez przelanie go do butelki ze smoczkiem i umieszczenie jej w garnku z gorącą wodą, nieprzekraczającą jednak wspomnianych 50 stopni Celsjusza. Po uzyskaniu odpowiedniej ciepłoty mleko powinno zostać zaserwowane dziecku w przeciągu jednej godziny. Przed podaniem porcji mleka należy sprawdzić jego temperaturę - najlepiej poprzez wylanie kilku kropel na skórę nadgarstka. Karmienie dziecka powinno się odbywać poprzez przystawienie butelki ze smoczkiem bądź podawanie pokarmu łyżeczką. Jeśli maluch nie wypije całości od razu, nie należy mieszać resztek z mlekiem odciągniętym w innym okresie. Najlepiej z miejsca je wylać.

Kategoire: Blog dla mam