Pierwsze miesiące życia naszego maluszka, pod względem diety, są dość proste. Szczególnie jeśli karmimy go piersią, nie musimy wkładać większego wysiłku w organizowaniu mu posiłków. Kiedy jednak nasze dziecko wejdzie w czwarty miesiąc życia, zaczynamy myśleć o wprowadzaniu stałych pokarmów. Obecnie jest to bardzo prosta sprawa. Wystarczy wybrać się do sklepu, gdzie na półkach znajdziemy cały wachlarz posiłków w słoiczkach z przeznaczeniem dla dzieci w różnym wieku. Jedzenie to jest wysokiej jakości, ma wszelkie certyfikaty i potrzebne badania. Możemy bez obaw podawać je swojej pociesze. Jeśli jednak chcemy samodzielnie przygotowywać takie posiłki, to dobrze wiedzieć jak do tego podejść, by były nie tylko smaczne, ale i zdrowe, oraz bezpieczne dla małego dziecka.
Przygotowywanie posiłków dla niemowlęcia zaczynamy od wybrania odpowiednich warzyw i owoców. Ich rodzaj zależy od wieku dziecka, jednak zawsze muszą to być rośliny pochodzące z pewnego źródła. Najlepsze w tym wypadku będą te, pochodzące z upraw ekologicznych, certyfikowane i z informacją, że nie były poddawane chemicznym opryskom. Lepiej nie kupować na straganach. Choć może się wydawać, że warzywa i owoce pochodzą z dobrego źródła, mogą być pozyskiwane z tej samej hurtowni co te w markecie. Najlepiej, jeśli mamy dostęp do plonów z działki, wtedy mamy 100% pewności, że są zupełnie naturalne.
Jak i gdzie przechowywać gotowe posiłki dla dziecka?
Kolejna sprawa to przechowywanie gotowych posiłków. Można oczywiście przygotowywać je na bieżąco, jednak niemowlę jednorazowo je bardzo niewiele. Gotowanie dla kilku łyżeczek byłoby nieopłacalne pod względem czasu i pieniędzy. Najlepszym sposobem jest mrożenie. Warto zaopatrzyć się w pojemniki, do których włożymy ilość jedzenia odpowiadającą jednej porcji. Najlepsze będą w tym celu małe pojemniki plastikowe lub specjalne woreczki do mrożenia. Możemy też mrozić purée z pojedynczych warzyw lub owoców w formie kostek lodu, następnie dowolnie mieszać je podczas przygotowywania posiłków.
Warto pamiętać, że mrożone posiłki również mają swoją datę ważności. Przechowywane w zamrażalniku w bardzo niskiej temperaturze, mogą tam pozostać do 3 miesięcy. Kiedy wyjmiemy je i włożymy do lodówki, mogą tam pozostać przez 48 godzin - jeśli są to warzywa i owoce. 24 godziny, jeśli znajduje się w nich również mięso.